Upozornění pro provozovatele vozidel v Systému elektronického mýtného: ve Vyhledávači lze zkontrolovat zařazení vozidla do nové emisní třídy CO2

15. 02. 2024 |
Tlačová správa
|
Author
Myto cz

Praha, 15. února 2024 – Vozidla registrovaná v Systému elektronického mýtného budou k 1. březnu 2024 automaticky zařazena do základní emisní třídy CO2 1. U vozidel s datem první registrace po 1. červenci 2019 si mohou provozovatelé ověřit v dokumentech výrobce a ve Vyhledávači emisní třídy CO2 na stránkách www.mytocz.eu/co2, zda nemají nárok na zařazení do vyšší emisní třídy CO2 s nižšími poplatky.

Automobily s datem první registrace před 1. červencem 2019 a všechna vozidla kategorie M2 a M3 (autobusy) budou zařazena do základní emisní třídy CO2 1 a nemají nárok na zařazení do vyšší emisní třídy CO2 (2 až 5, s nižšími poplatky). Jejich provozovatelé nemusí podnikat žádné kroky (vyjma vozidel poháněných čistě elektrickou energií a vodíkem – ty patří do emisní třídy CO2 5).

Změna v systému vyžaduje aktivitu jen u minima dopravců. Podle analýzy společnosti CzechToll splňuje podmínky pro zařazení do vyšší emisní třídy CO2 jen 5 až 10 procent z vozidel, která jsou dnes do Systému elektronického mýtného v ČR zaregistrována. Do dnešního dne přijal CzechToll necelých 300 žádostí o zařazení vozidla do vyšší emisní třídy CO2 než je základní třída 1.

Rádi bychom poděkovali dopravcům, kteří odpovědně prověřují dokumentaci vozidla a aktivně využívají Vyhledávač emisní třídy CO2 na stránkách mýtného systému. Zároveň je třeba zopakovat, že do základní třídy budou automaticky zařazena všechna vozidla a dopravcům nehrozí žádné sankce, pokud ani vozidla registrovaná po 1. červenci 2019 neprověří a ponechají je v základní emisní třídě,“ uvedl Petr Chvátal, generální ředitel CzechToll.

Pro kontrolu a žádost o zařazení do vyšší emisní třídy CO2 u vozidel, která splňují požadavky evropské směrnice, mohou provést kdykoli v budoucnosti, pro podání elektronické žádosti není stanovena žádná lhůta.